063/370-966 Bulevar Nikole Tesle b.b. Novi Beograd
03.06.2024.

Narodni običaji na svadbama – šta se promenilo od tradicije

Narodni običaji na svadbama – šta se promenilo od tradicije

Venčanje, kao jedan od najsvetlijih trenutaka u životu, predstavlja spoj tradicije, kulture i ljubavi. U Srbiji, ovo nije samo formalnost, već i prilika da se proslavi bogatstvo nasleđa i da se stvori nezaboravan doživljaj ispunjen srećom, čime se započinje novo poglavlje u životu mladenaca. Dok su neki običaji opstali kroz vekove, drugi su evoluirali zajedno sa vremenom. Hajde da istražimo kako se ova priča tradicije odigrava u event centru Amphora, mesta gde se stvaraju nezaboravni trenuci.

Bacanje buketa – tradicija koja otkriva sledeću nevestu

Bacanje buketa je jedan od najuzbudljivijih trenutaka na svakoj srpskoj svadbi. Mlada, okružena svojim neudatim prijateljicama, baca buket cveća prema njima. Veruje se da će devojka koja uhvati buket biti sledeća koja će se udati. Ovaj običaj je zadržao svoju popularnost kroz generacije, ali se često prilagođava savremenim trendovima. Danas, umesto tradicionalnog bacanja buketa, nevesta može organizovati razne igre ili aktivnosti kako bi izabrale sledeću nevestu, a jedno od mesta gde se ova čarolija dešava je i Amphora Gold restoran, gde svaka nevesta može uživati u stvaranju nezaboravnih trenutaka za sebe i svoje drage goste.

Lomljenje vaze – snaga mladenaca

Jedan od najdubljih tradicionalnih običaja srpske svadbe je lomljenje vaze. Ovaj čin simbolizuje ne samo zajedničku snagu mladenaca, već i njihovu odlučnost da zajedno prevaziđu sve izazove koje im život donosi. U prošlosti, ovaj običaj je bio nezaobilazan deo svakog venčanja, s mladencima kako razbijaju prave vaze na podu, pred očima svojih gostiju. Međutim, s vremenom, tradicija se izmenila, i danas je sve ređe videti ovaj ritual na svadbama.

Ukrasiti mladino dvorište – simbol ljubavi i podrške

Ukrasavanje mladinog dvorišta na srpskim svadbama predstavlja izraz podrške i ljubavi prema mladencima. Ovaj običaj, koji je nekada bio jednostavan, danas postaje prava umetnost. Kroz korišćenje sofisticiranih dekoracija i kreativnih aranžmana, dvorište postaje čarobno okruženje koje oduzima dah.

Dakle, ukrasiti mladino dvorište nije samo običaj – to je simbol sreće, harmonije i blagostanja koje se želi mladencima u njihovoj zajedničkoj budućnosti.

Pucanje u jabuku

Pucanje u jabuku je jedan od starih srpskih svadbenih običaja koji i dalje opstaje u tradiciji. Ovaj običaj datira iz prošlih vremena kada je imao duboko simboličko značenje. Kao test za mladoženju, pucanje u jabuku simbolizuje njegovu veštinu, hrabrost i sposobnost da preuzme ulogu zaštitnika porodice.

Iako su se vremena promenila i mnogi svadbeni običaji su evoluirali, pucanje u jabuku i dalje ostaje prisutno na mnogim srpskim svadbama.

Nadam se da Vam je ovaj uvid u tradicionalne srpske svadbene običaje bio zanimljiv i koristan.

Bez sumnje, event centar Amphora pruža idealno okruženje za proslavu ovih dragocenih trenutaka.

Uz želju da se ovi običaji nastave kroz generacije, verujemo da će svaka svadbena svečanost u event centru Amphora biti ispunjena ljubavlju, radosti i nezaboravnim trenucima.